YT-Suomi – Oireiden lievittämisestä sairauden hoitoon

YT-Suomi – Oireiden lievittämisestä sairauden hoitoon

Suomea vaivaa bulimiatalous. Näin tuli pääteltyä lukiessa viime viikon yt-uutisia. Telia, OP, Pihlajalinna, Sandvik – tässä vain muutamia esimerkkejä. Vanhaa osaamista irtisanotaan samalla, kun uutta rekrytoidaan. Esimerkiksi OP-ryhmältä on kadonnut viime vuosina 700 työtehtävää, mutta syntynyt 1000 työtehtävää lisää.  

YT-neuvotteluissa mukana ollut henkilöstö Suomessa vuosittain. Lähde: SAK,2019

Irtisanomisrumba muistuttaa buliimikon tapaa ensin ahnehtia ja sitten oksentaa yt:n muodossa. Bulimiatalous kertoo yritysten nykyrakenteiden sopimattomuudesta sekä markkinoiden kysynnän vaihteluihin että digitalisaatiokehityksen aiheuttamiin osaamistarpeiden muutoksiin.  

Muutoksen noidankehä

Kysynnän vaihtelu ja osaamistarpeiden muutos vaatii liiketoiminnan uudistamista. Yksi kriittisimmistä virheistä muutoksessa on, että siirtymävaiheessa vaihdetaan henkilöstö, mutta ei uudisteta rakenteita, jolla henkilöstöresurssia hallitaan.

Tästä seuraa, että:

  1. Yt:n jälkeen näyttävät rekrytointikampanjat heikentävät työnantajamielikuvaa
  2. Lähitulevaisuudessa väistämättömästi seuraavat uudet yt:t heikentävät työnantajamielikuvaa entisestään
  3. Yritys joutuu jatkuvasti käyttämään suuria summia irtisanottujen muutosturvaan

Yhteenlaskettuna tästä kaikesta seuraa henkilöstön sitoutumisen heikkeneminen, tuottavuuden lasku ja yrityksen brändin ryvettyminen.

Pois bulimiataloudesta

Miten sitten välttää bulimia? Toimintamallin muutos on otollinen ajankohta muuttaa henkilöstökulut kiinteistä joustaviksi. Osaamistarpeiden ennakointi ei tulevaisuudessa tule olemaan ainakaan yhtään nykyistä helpompaa. Siksi resurssointi kumppanin avulla onkin usein oman henkilöstön rekrytointia riskittömämpi vaihtoehto.

Kirsi Elina Kallio

Vallum Oy

Vallum Oy auttaa asiakkaitaan muotoilemaan tiekarttaa järkevämpään kyvykkyyksien hallintaan. Toimitamme sekä yksilöosaajia että toiminnallisia kyvykkyyksiä palveluna. Kumppanina otamme hallinnoitavaksi niitä kyvykkyyksiä, joiden välittömästä johtamisesta asiakkaamme haluaa luopua.