CV:n menestysresepti!

CV:n menestysresepti!

Työnhaussa CV:n merkitystä ei voi korostaa liikaa. CV on se dokumentti, jota rekrytoiva henkilö ensimmäiseksi katsoo ja josta hän muodostaa mielipiteen sinusta ja joka laittaa sinut työnantajien silmissä menemään joko ”kyllä” tai ”ei” pinoon jatkoon meneviä mietittäessä.

Miten sitten voit maksimoida mahdollisuutesi päästä kyllä pinoon? Muista ainakin laittaa yhteystietosi CV:seesi, nimittäin rekrytoivan henkilön voi olla haastavaa ottaa sinuun yhteyttä yhteystietojen puuttuessa. Tärkeitä yhteystietoja on vähintään puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Bonuksena mainittakoon linkki LinkedIn tiliisi. Myös osoitteesi tai edes asuinkaupunkisi on hyvä mainita, niin työnantaja pystyy paremmin tietämään, että kykenet tarvittaessa liikkumaan työkohteeseen.

Selkeys, yhtenäisyys ja kokonaisuus

Hyvä CV on selkeä. Rekrytoija ei luultavasti tunne sinua etukäteen, joten CV:n on hyvä olla selkeä myös ulkopuolisen silmin. Tähän voi auttaa CV luonnoksen tarkistuttaminen mielipiteensä rehellisesti kertovalla kaverilla tai muulla läheisellä ihmisellä. Selkeyden lisäksi CV:n on hyvä olla yhtenäinen. Eli CV:ssä on mm. yhtenäinen logiikka, jossa esimerkiksi uusin työkokemus mainitaan ensiksi ja samoin menetellään koulutuksien kanssa. Yleinen ja hyvä tapa on esittää CV:ssä tärkeimmät ja relevanteimmat tiedot ensiksi eli sivun ylälaidassa on ne asiat joita haluat korostaa. Mieti CV:täsi myös kokonaisuutena. Sen on hyvä olla visuaalisesti silmää miellyttävä kokonaisuus.

Kuva

CV:hen on hyvä laittaa hyvä kasvokuva itsestäsi. Se nimittäin tekee CV:stäsi inhimillisemmän ja rekrytoivalla henkilöllä tai mahdollisesti tulevalla esimiehelläsi on mukavampi tavata sinut, kun hän jo etukäteen tietää miltä näytät. Lisäksi CV näyttää visuaalisesti mielenkiintoisemmalta kuvan kanssa. Kuvaa otettaessa kannattaa huolehtia vaatetuksesi asianmukaisuudesta ja hiusten yms. siisteydestä. Kuvan taustan on hyvä olla rauhallinen, jotta sinä olet pääasiassa.

Taidot ja osaamiset

Muista kuvailla taitosi ja osaamisesi hyvin ja totuudenmukaisesti. On aina hyvä idea kertoa osaamasi teknologiat ja muut taidot erilliseen listaan CV:ssäsi, koska siitä rekrytoivan henkilön on helpompi ne huomata. Kun taas jos ne olisivat upotettuina pelkästään työkokemuksiin ovat ne hankalammin huomattavissa. Myös kielitaitosi, arvioituina, on hyvä mainita CV:ssäsi, josta rekrytoiva henkilö näkee sen helposti ja nopeasti. Muista, rekrytoija ei välttämättä lue hakemuskirjettäsi, mikäli CV:si ei herätä tarpeeksi mielenkiintoa.

Työhistoria

Mieti ja suunnittele CV:si haettavan työpaikan mukaan. Voit jättää vuosia tai mahdollisesti jopa vuosikymmeniä sitten olevat ensimmäiset kesätyöpaikat listaamatta, mikäli ne eivät liity haettavaan työhön. Esimerkiksi useampia kokemusvuosia omaavan Fullstack-kehittäjän ei ehkä kannata laittaa CV:seensä jäätelömyyjän tai kahvilatarjoilijan opiskeluaikojensa kesätöitään hakiessaan IT-alan töitä. Mikäli mietityttää uskaltaako jättää niitä vanhempia epäoleellisempia työkokemuksia pois, voit vaikka listatessa CV:ssä oleellisimmat edelliset työpaikkasi, kirjoittaa siihen, että tässä oleellisin työhistoriani ja täyden työhistorian saa pyydettäessä.

Yleisiä virheitä

Hyvin yleinen virhe CV:n teossa on käyttää samaa vanhaa (jopa vuosikymmeniä vanhaa) CV pohjaa lisättynä uusilla työkokemuksilla kaikissa haettavissa töissä. Joskus CV:n teko kannattaa aloittaa puhtaalta pöydältä ja miettiä uusin silmin ja mielin mitä siihen pitäisi laittaa ja mitä ei. Toinen melko yleinen virhe on tehdä CV:stä liian pitkä. Pitkä CV on haastavampi tehdä selkeäksi ja yhtenäiseksi silmää miellyttäväksi kokonaisuudeksi.

Lopuksi

CV:tä kannattaa ajatella tiivistelmänä osaamisestasi ja dokumenttina siitä miksi työnantajan kannattaisi sinut valita. Se siis sisältää olennaiset yhteystietosi ja työhistoriasi. Siinä on mielellään kasvokuva sinusta ja kuvailut taidoistasi sekä osaamisistasi. Näiden lisäksi CV:si on selkeä, yhtenäinen ja kokonaisuutena silmää miellyttävä. Onnea ja menestystä työnhakuusi!